Panduan

Cara Menyembunyikan Profil Anda Di Facebook

Facebook mempunyai banyak tetapan privasi yang berbeza dengan mana anda dapat mengawal siapa yang dapat melihat catatan anda. Dengan menggunakan alat privasi ini, anda tidak dapat dilihat sepenuhnya di Facebook, bergantung pada bagaimana anda mengkonfigurasi profil anda. Terdapat cara untuk menyembunyikan profil anda buat sementara waktu di Facebook, agar tidak kelihatan, tetapi untuk terus hadir di rangkaian sosial ini. Panduan ini akan menunjukkan cara menyembunyikan profil anda di Facebook.

Anda juga boleh membaca: Cara Mengunduh Video Dari Facebook Tanpa Program Pihak Ketiga

Cara Menyembunyikan Profil Anda Di Facebook

Sekiranya anda ingin menyembunyikan profil anda dari yang lain, anda perlu mengikuti enam langkah berikut:

Sembunyikan catatan masa depan anda

Apabila anda mengklik ikon gembok di sudut kanan atas, anda akan mendapat menu lungsur. Klik "Privasi" dan kemudian pada "Siapa yang dapat melihat barang saya" yang mengandungi "Siapa yang dapat melihat catatan masa depan saya". Pilihan ini harus selalu ditetapkan ke "Friends" atau "Custom" - senarai khas teman yang dapat anda tambahkan secara manual. Sudah tentu, anda juga boleh memilih pilihan - "Hanya saya", dalam kes ini, hanya anda yang dapat melihat catatan anda.

Sembunyikan catatan dari masa lalu

Untuk mengawal siapa yang dapat melihat catatan yang telah anda kongsi di Facebook, dari menu yang sama, klik pada "Hadkan Posting Lalu" "" Hadkan posting lama "dan sahkan tindakan menekan butang" Confirm ".

Sembunyikan nama anda dari carian

Di menu yang sama, ada pilihan "Siapa yang dapat melihat saya?" di mana anda boleh membuang pilihan bahawa orang boleh menemui anda di Facebook menggunakan alamat e-mel atau nombor telefon anda.

Sembunyikan nama anda dari enjin carian

Selain itu, Anda dapat menetapkan agar tidak ada yang dapat menemukan Anda di Facebook, dan di menu yang sama (di bawah) ada pilihan yang dapat Anda nonaktifkan jika Anda tidak mahu nama Anda muncul di mesin pencari. (Adakah anda mahu enjin carian di luar Facebook memaut ke profil anda?). Klik pada pautan "Edit" dan hapus centang pilihan yang diberikan.

Matikan penandaan

Anda boleh mengelakkan seseorang menandakan anda di foto atau di pos tanpa meminta anda, dengan mengubah tetapan di bahagian "Tetapan Garis Waktu dan Penandaan". Cari pilihan "Tinjau catatan rakan yang menandakan anda sebelum mereka muncul di garis masa anda?" dan hidupkan. Selepas itu, anda akan diberitahu apabila seseorang cuba menandai anda, dan anda akan mempunyai kemungkinan untuk memilih apa yang akan ada di profil anda.

Tutup semua aplikasi

Dengan menggunakan aplikasi, Facebook mengumpulkan lebih banyak maklumat mengenai pengguna. Untuk mengelakkan ini, dalam menu, cari "Aplikasi" dan lihatlah aplikasi yang telah anda log masuk dan putuskan sambungannya.

Sumber Imej: www.kuleuven.be

Anda juga boleh membaca: Cara Membuat GIF Animasi Dari Video YouTube