Panduan

Cara Berkongsi Video Peribadi Di YouTube

Apabila anda memuat naik video ke YouTube, anda dapat memutuskan apakah video anda akan umum, tidak tersenarai, atau peribadi. Sekiranya video anda didedahkan kepada umum, ini bermaksud bahawa ia dapat dilihat oleh sesiapa sahaja yang mengunjungi YouTube. Untuk video yang tidak tersenarai, video tersebut tidak akan ditampilkan di YouTube dan dalam hasil carian, tetapi mereka yang mempunyai pautan akan dapat melihatnya. Apabila anda berkongsi video peribadi, anda dan pengguna yang anda pilih akan menjadi satu-satunya yang dapat melihatnya. Di sini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membagikan video YouTube peribadi, dan bagaimana mengubah tetapan privasi untuk video yang sudah anda kongsi untuk menjadikannya peribadi.

Lihat juga: Cara memuat turun video YouTube ke iPhone

www.beingtech.net

Cara memuat naik dan berkongsi video peribadi di YouTube

Untuk memuat naik dan berkongsi video peribadi, ikuti langkah berikut:

  • Pergi ke YouTube
  • Di penjuru kanan sebelah atas, klik Muat naik
  • Seterusnya, pilih fail yang akan dimuat, atau seret dan lepas fail video
  • Di bawah "Pilih fail untuk diunggah", Anda akan melihat "Umum", klik pada itu, dan dua pilihan lagi akan muncul: "Tidak tersenarai" dan "Pribadi".
  • Pilih Peribadi.

  • Akan ada medan teks, di mana anda dapat menambahkan pengguna yang ingin anda kongsikan video. Yang perlu anda buat hanyalah menaip alamat e-mel mereka.

Cara menukar tetapan untuk video yang sudah anda kongsi

Sekiranya sebelum ini anda berkongsi video yang bersifat umum, anda boleh menukar tetapan dan membuatnya hanya dapat dilihat untuk khalayak terhad. Video awam yang anda terbitkan akan menjadi video peribadi, dan seperti yang disebutkan hanya anda dan pengguna yang anda pilih akan dapat menontonnya. Inilah cara anda boleh melakukannya:

  • Buka pengurus Video
  • Cari video yang ingin anda ubah
  • Seterusnya, klik butang Edit.
  • Dalam menu lungsur turun, pilih Peribadi.
  • Di akhir, klik Simpan perubahan.

Anda boleh menukar tetapan sekali lagi, dan video peribadi anda boleh menjadi umum, ikuti langkah yang sama, dan dalam menu lungsur turun pilih Umum dan bukan Peribadi.

Anda mungkin juga membaca: Permainan YouTube siap untuk bersaing dengan Twitch